Наложително е Европейският съюз (ЕС) да се заеме с въпроса за

...
Наложително е Европейският съюз (ЕС) да се заеме с въпроса за
Коментари Харесай

Лайен: ЕС е невъзможен без Украйна и Молдова

Наложително е Европейският съюз (ЕС) да се заеме с въпроса за разширението си допустимо най-скоро, с цел да включи страни като Украйна и Молдова. За да подсигурява, че няма да попаднат под въздействието на Русия или Китай. Това прикани в понеделник ръководителят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен в испанската столица Мадрид, представена от АП.

Лайен сподели, че Блокът би трябвало да гледа напред четири години и да си показа какъв трябва да бъде съюзът.

" Можем ли да си представим Европейския съюз без Украйна, без Молдова, без Западните Балкани? И тези елементи на Европа са под въздействието на Русия или Китай? Невъзможно - сподели тя. И по този начин, посоката на придвижване е ясна. Затова в този момент би трябвало да стартираме да мислим по какъв начин да подсигуряваме, че Европа е цяла, че тези страни са част от Европейски Съюз.

Фон дер Лайен приказва дружно с испанския министър председател Педро Санчес след среща на еврокомисарите и испанското държавно управление за обзор на проектите на Испания за нейното шестмесечно председателство на Съвета на Европейски Съюз, което стартира в събота.

Припомняме, че в края на юни стана ясно, че повече от 600 милиона евро ще бъдат преразпределени за поддръжка на Молдова и други страни от прилежащи на Европейски Съюз страни за интервала 2024-2027 година

Средствата идват от Инструмента за съседство, развиване и интернационално съдействие. Те ще могат да бъдат преразпределени вследствие на смяната на Многогодишната финансова рамка (МФР) 2021-2027.

Увеличаването на финансовата помощ е част от пакета за поддръжка за Молдова, препоръчан от Европейската комисия (ЕК) и Европейската работа за външна активност.

Това заяви евродепутатът Зигфрид Мурешан.

Пакетът за поддръжка има пет целта.

" Всички тези ограничения ще оказват помощ на Молдова да преодолее провокациите, провокирани от съветската инвазия в Украйна, и да продължи пътя си на европейска интеграция. Искам този пакет за поддръжка да влезе в действие допустимо най-бързо и жителите и управляващите на Молдова да се възползват от тези ограничения ", добави Зигфрид Мурешан.

Фон дер Лайен сподели, че въпросът за разширението би трябвало да бъде прегледан " допустимо най-скоро, тъй като ще ни отнеме време, с цел да стигнем до умозаключение ".

Продължаването на подкрепата за Украйна във войната ѝ с Русия беше преди всичко в дневния ред на срещата и приоритет за испанското председателство.

" Трябва да удвоим поддръжката си за Украйна. Изминаха съвсем 500 дни от бруталната инвазия на Русия, сподели фон дер Лайен, като похвали впечатляващата опозиция на украинския народ. Сега наш дълг е да се оправим с тази устойчивост и тази неизменност. Това включва надеждна и постоянна финансова поддръжка ", сподели тя.

Тя напомни, че Комисията предлага 50 милиарда евро в бюджета и поддръжка за възобновяване до 2027 година

Служители на Европейски Съюз пресмятат, че институциите на блока и 27 държави-членки са дали към 75 милиарда евро помощ, оръжия и муниции от началото на войната през февруари 2022 година Европейски Съюз дава 1,8 милиарда евро всеки месец, с цел да помогне на Украйна да поддържа стопанската система си на повърхността.

Испанският министър председател Педро Санчес стартира председателството в събота с малко посещаване в Киев, за да подчертае поддръжката на блока за Украйна в лицето на съветската инвазия. Санчес беше безапелационен в поддържането на тази поддръжка в помощ и оръжие.

" Европа и Украйна дружно до победа и независимост ", сподели той в понеделник. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР